Rabu, 04 September 2013

Resep Kek Batik Biskut Mari





Kek Batik Biskut Marie

Bahan-bahan:
1 paket milo (saiz paling kecil)
1 bungkus biskut marie (Dipatahkan kepada 4 bahagian)
1 ketul butter (250g)
1/2 tin susu pekat manis
1 sudu besar esen vanilla



Cara-cara:
1. Cairkan butter di dalam kuali/periuk
2. Setelah butter cair, masukkan milo dan susu. Kacau non stop jangan bagi berketul2
3. Apabila sebati, masukkan esen vanilla. Kacau lagi
4. Apabila adunan tadi menjadi pekat dan mendidih
5. Masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan
6. Gaulkan sehingga biskut marie tadi diseliputi dengan adunan coklat
7. Angkat, dan terus masukkan dalam loyang. Mampat-mampatkan adunan supaya tiada ruang antara biskut tadi
8. Apabila dah siap, masukkan dalam fridge (bahagian ais) lebih kurang 4 jam
Sedia di makan :)



::: Kalau nak kek batik jadi lembut, masukkan kek dalam fridge bahagian ais...Keluarkan 30 minit awal sebelum makan...Kek mesti lembut dan senang dipotong...Siap! boleh makan :)

::: Petua lain untuk melembutkan kek batik, biarkan biskut marie masuk angin/lemau...so, baru proceed untuk buat kek...

::: Tapi kalau suka yang kek batik yang rangup, letak dalam fridge bahagian biasa tu pun dah ok!


 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar